maslow

Rahsia C.A.N.T.I.K, SEJAHTERA Insan & Teori Maslow

Bismillah…

Alhamdulillah bertemu lagi…kali ini saya terpanggil untuk membawakan sebahagian lagi ASPEK PENTING yang mungkin ramai di kalangan kita ‘terlepas pandang’ dalam mengejar IMPIAN kehidupan yang sejahtera iaitu :

1) Aspek KESIHATAN

2) Aspek KECANTIKAN

Melewati transisi , suka dan suka, bahagia, ceria dan KEINDAHAN perjalanan kehidupan banyak mengajar saya bagaimana untuk MENIKMATI SEBUAH KEHIDUPAN YANG LEBIH BAHAGIA & SEJAHTERA. Kerjaya sebagai kaunselor saya merasakan kurang sentuhannya jika TIDAK MENYENTUH ASPEK BAGAIMANA MENCIPTA @ MENCAPAI KEHIDUPAN YANG SEJAHTERA secara seluruhnya. Tidak lain dan tidak bukan adalah MEMPERKAYAKAN DIRI dengan ilmu-ilmu penyembuhan diri @ SELF HEALING.  Disamping mendalami ILMU PEMELIHARAAN dan PEMULIHARAAN DIRI ini juga mampu memberikan SYNERGY LANGSUNG untuk memberikan HAK dan TANGGUNGJAWAB kita sebagai individu, hamba Allah , isteri, suami, ibubapa, anak, majikan, pekerja, pemimpin , masyarakat dan seluruhnya dengan LEBIH BAIK lagi , insyaAllah bukan sekadar lebih baik TETAPI juga LEBIH CEMERLANG.

Di situ saya pelajari seringkali isu yang kita nampak KECIL boleh memberi IMPAK yang lebih besar jika diambil tindakan yang serious untuk menanganinya. Mengikut TEORI MASLOW HIERAKI PEMBANGUNAN INDIVIDU itu harus melalui proses berikut :

Rajah 1

Rajah 2

(Rajah 1 & Rajah 2 memperlihatkan BAGAIMANA sebenarnya manusia @ individu MEMBERIKAN INSPIRASI untuk mencapai matlamat yang ingin dicapai dalam kehidupannya)

Peringkat 1 :

Sebuah perjalanan KEHIDUPAN harus berintegrasi secara menyeluruh bermula dengan membina atau memberi HAK dari sudut keperluan diri yang ASAS seperti makanan, air, udara (yg bersih & SIHAT) tempat tinggal, tuntutan fitrah sex dan semulajadi manusia.

Peringkat 2 :

Hanya dengan KEPERLUAN ASAS ini terbina atau dikecapi barulah akan peringkat 2 yang mencakupi ASPEK RASA SELAMAT & AMAN. Ahaaa! LIHAT DISITU kata kuncinya adalah RASA AMAN & SELAMAT. Aman dan SELAMAT dari sudut apa???Jeng…Jeng…Jeng…antaranya FIZIKAL TUBUH MANUSIA @ B.O.D.Y iyer kawan-kawan KESEJAHTERAAN TUBUH & KESIHATAN yang saling berkait. Dan seperti yang banyak saya bincangkan dalam artikel2 saya yang lalu KESEJAHTERAAN TUBUH ini juga saling berkait dgn kesejahteraan EMOSI, MINDA dan SPIRITUAL individu. Maka salah satu ilmu penting di sini adalah KEBIJAKSANAAN individu menangani cabaran-cabaran dan STRESS KEHIDUPAN sebenarnya salah satu RAHSIA BAGAIMANA MEMBINA AWET MUDA yang semulajadi.

Stress, Obesiti, Gaya Hidup & Pencemaran

Namun apa YANG TERJADI hari ini???Tuntutan, komitmen kehidupan serta GAYA HIDUP hari ini banyak mendedahkan individu LENIH PANTAS terjebak dengan stress. Menjadikan DIRI dan PENCAPAIAN insan lain sebagai SUATU STANDARD MUTLAK yang harus dicapai sahaja sudah cukup membuatkan betapa ramai di kalangan kita hari ini terperangkap dengan hutang piutang semata-mata untuk MENCAPAI STANDARD yang kononnya yang diterima pakai oleh sistem masyarakat. Nauzubillah…jangan sampai begitu ya ibarat bidalan orang tua “NAK PAKAI BAJUTU UKUR BADAN SENDIRI” Mesej yang sangat mudah apa juga kitaingin belanjakan JANGAN SAMPAI MEMBEBANKAN DIRI. Ingin menikmati KEMEWAHAN dan RAHSIA KASIH SAYANG ALLAH dengan KEKAYAAN-KEKAYAAN yang dihamparkan ke dunia…BEKERJA & BERUSAHALAH dengan penuh ikhlasm dedikasi, jujur, istiqamah dan sabar insyaAllah bila sudah menikmati KEMERIAHAN & KELAPANGAN sudut kewangan barulah dibelanjakan. He He he bukan beli dulu baru bayorrrr adeiii nielaa yang buat MACAM-MACAM PENYAKIT mudah tersangkuttu kadang dia buat homestay ataupun HARUS kalau tak amik port dia BUKAK TOWNSHIP…PUNCANYA STRESS.

Dan BERITA PALING TAK BEST ~ Mengikut KAJIAN apa yang berlaku ; apabila seseorang individu berada di dalam keadaan YANG TERTEKAN ~ cara PALING MUDAH untuk memberi rasa kelegaan @ konon-konon TERAPI adalah M.A.K.A.N…makan …makan…makan dan M.A.K.A.N lagikkk! Apa KESANNYA kawan-kawan, para sahabat YANG DIKASIHI ALLAH??? Cer cerita…hee haa tau pun O.B.E.S.I.T.I nie pinjam ayat akak-akak kita dan kekawannie…aduhhh badan kecik-kecik lagik dah seropa ayam injit, pastu plak naik sket pangkatnya dugonglaa, beruanglaa  ~ Alahaiii! Saya nak menaip pun tak sampai hati inilah YANG BUAT kekawan kita yang BERBADAN BESAR nie kadang MAKAN HATI…he he he MAKAN HATI tapi bedal juga…he he he…ADUHAI! Jangan yer kekawan..nie dah baca artikel akak aniz sama-sama kita JAGANIE …HARGAI DIRI KITA…KITA SAYANG DIRI…kalau dah sakit…banyak kedarak, semak samun, road block , toksin lemak sana sini bertempek LAGU MANA oksigen nak berjalan lancarrr. Haa itu yang kadang hak org pompuan khususnya PERIOD langsung jadik hair wired…melilau..sesat barat pastu pulak kadang YANG DAH KAHWIN…OVUM dengan SPERM nak DATING pun sama…tak jumpa…CINTA TERHALANG oleh kesesakan lalu lintas! :) Begitu jugalaa seterusnya TEKANAN DARAH TINGGI, KOLESTEROL @ SAKIT JANTUNG dan KENCING MANIS. Kalau 3 serangkai nie DAH BUAT JV @ JOINT VENTURE….Wallah! Mablesss…lunyai…satutu buat penempatan tutup saluran ke stesyen UTAMA ~ Jantung hak lagik satutu kencing manis plak dia akan aturkan STRATEGI bikin huru-hara memusnahkan hujung-hujung saraf yang HALUS ~ hujung kaki, BUAH PINGGANG, mata…

Maka MORAL OF THE STORY hari secara KONKLUSINYA…DALAM RENCANA KITA UNTUK MENCIPTA KEJAYAAN , KESEJAHTERAAN &  KECEMERLANGAN DIRI MAHU TIDAK MAHU…individu harus berpatah balik MEMPERKASAKAN, MEMELIHARA & MEMULIHARA ASPEK PENTING YANG DIGARISKAN OLEH TEORI MASLOW  Hanya dengan RASA SELAMAT, AMAN yang dinikmati di PERINGKAT HIRAKI 2 dalam perbincangan teori ini antaranya ASPEK PENAMPILAN DIRI, KESIHATAN insyaallah mampu membawa PENCAPAIAN DIRI individu ke peringkat YANG LEBIH TINGGGI. Hu Hu Hu,,,kalau dah sakit…”makmur” mananya NAK DATANGNYA “CANTIK”…jadi buah mulut, sindirin orang lain pula…Nauzubillah…

Rahsia C.A.N.T.I.K dan RASA AMAN , SELAMAT & YAKIN

Nak Tahu RAHSIANYA???Adalah BUKTI KEINDAHAN KASIH SAYANG ALLAH bagaimana ingin memelihara dan MEMULIHARA kembali amanah Allah…RAHSIA C.A.N.T.I.K???Kobolarasi kehidupan yang SEJAHTERA dengan BERAT BADAN YANG IDEAL & WAJAH JELITA, HENSEM , HALUS, BERSIH dan MULUS???Tunggu…

IMPIAN SAYA INGIN MEMBERIKAN YANG TERBAIK DENGAN SETIAP HADIAH ILMU, PENGALAMAN, KEPAKARAN YANG DIPINJAMKAN ALLAH DI DALAM PERJALANAN INI…Syukur alhamdulillah! KESAKSIAN ALLAH MAHA BENAR ditemukan saya dengan insan yang BENAR…melengkapi pencarian dan IMPIAN saya untuk memberikan TERBAIK membawakan ILMU SEJAHTERA kepada masyarakat sebagai sebahagian tanggungjawab khalifah menyempurnakan ummah insyaAllah…I’m goin to do it “MY WAY”…Semoga Allah bersama mengiringi KEINDAHAN, KEJAYAAN dan GEMILANG KASIH SAYANG YANG CUBA DIPANCARKAN ke seluruh alam ini, insyaAllah! Amin Ya Rabbal Alamin…

Tunggu ya ..bicara RAHSIA C.A.N.T.I.K dari saya!

Salam Revolusi!

Facebook comments:

comments

images tq
images weight

Leave a Reply