4539563931_71a1b96798

Inspirasi Kehidupan ~ Rahsia Alam & Hikmah Tahajud

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang

Syukur Ya Allah..dalam meninjau-ninjau PENGISIAN INSPIRASI seterusnya terlintas di benak fikiran saya untuk berkongsi tentang KELEBIHAN TAHAJUD. Dalam MENCIPTA KEJAYAAN amat penting kita manfaat kan sumber-sumber di persekitaran kita. Dan antara SUMBER YANG TERHEBAT itu adalah dengan memanfaatkan keharmonian sinergi ALAM. Alam dan manusia mempunyai frekuensi atau lebih dikenali dengan aura iaitu gelombang eloktromagnet yang mengelilinginya, dengan mengetahui BAGAIMANA  MEMPROGRAMKAN DIRI UNTUK MENCAPAI FREKUENSI YANG TEPAT SELARI DENGAN ENERGI DIRI DAN ALAM insyaAllah mampu mencipta TRANSFORMASI YANG LUAR DARI BIASA. Dan sesungguhnya inilah KEHEBATAN MEDITASI ISLAM sebenarnya…

RAHSIA ALAM, MINDA & TRANSFORMASI DIBONGKAR!!!

Untuk mengetahui bagaimana RAHSIA LANJUT MENCAPAI FREKUENSI DIRI YANG TEPAT, PENGARUH MINDA serta SINERGI ALAM dalam mencipta TRANSFORMASI DIRI mahupun KESEJAHTERAAN insyaAllah temui saya dalam PENJELAJAHAN MURNI LIFE COACHING KLINIK SUKSES. Info lanjut sila layari ~ http://kliniksukses.anizanwar.com/ksoptin dapatkan PREVIEW dgn mendaftar sebagai SUBSCRIBER. Ikuti  RESEPI RAHSIA bagi merancakkan MISI TRANSFORMASI & IMPIAN DIRI  MEMANFAATKAN ENERGI ALAM. Kelebihan tahajud dan fenergi serta frekuensi alam mempunyai energi yang luar biasa andai sahaja BIJAK memanfaatkannya.

Marilah sama-sama kita berdoa..
Ya Allah..
Engkau Maha Mendengar, Maha Pengasih dan Maha Penyayang…
Dengarlah rintihan hamba-hambaMU ini..

Ya Allah..
Moga kami diberikan kesempatan untuk sentiasa meningkatkan keimanan kepada MU, Ya Allah..
Moga ada ruang buat kami untuk sentiasa mendampingi MU..Ya Allah..

Ya Allah..
Jadikanlah kami..hamba-hamba MU yang sentiasa beramal soleh..
Berilah kami kejayaan di dunia dan akhirat..
AMINN…

KELEBIHAN SOLAT TAHAJJUD
Susunan Oleh : Hashim Ahmad
Harian Metro : 10 Oktiber 2008

SATU cara paling berkesan untuk berhubung dengan Allah s.w.t ialah dengan bangun mengerjakan ibadat, khususnya sembahyang Tahajud atau sembahyang di tengah malam. Tetapi satu persoalan boleh ditimbulkan berhubung perkara ini ialah kenapa Allah meletakkan masa untuk sembahyang tahajud pada tengah malam ketika suasana sunyi, sejuk dan penuh keheningan.

Jawapannya kerana Allah mahu menguji sejauh mana taatnya seseorang makhluk yang mengaku bertuhankan Allah.Sesungguhnya, bukan satu perkara mudah untuk bangun daripada tidur nyenyak pada waktu dinihari ketika orang lain sedang dibuai mimpi.

Juga bukan satu perkara mudah untuk berwuduk dalam suasana dingin malam yang mencengkam dan bukan mudah untuk mengangkat takbir menghadap Allah dalam keadaan mata yang masih terkebil-kebil kepedihan.

Dengan kata lain, amalan bangun bertahajud adalah perbuatan amat berat untuk dikerjakan. Keadaan tubuh yang letih dan lesu kerana sehari suntuk bekerja pada siang hari menyebabkan sesetengah orang yang tidur seperti mati. Ia amat susah untuk disedarkan walaupun puas dikejut. Matanya akan menjadi bertambah mengantuk dan tubuhnya akan menjadi bertambah penat apabila mereka tidur lewat malam kerana asyik menonton tayangan gambar larut malam di kaca TV atau mereka melakukan kerja tambahan lain.

Keadaan sejuk dan suasana sunyi sepi di tengah malam juga menjadi faktor untuk membuatkan seseorang nyenyak tidur dan berasa keberatan untuk berhubungan dengan Allah di tengah malam.Iman yang kurang tebal akan membuat seseorang yang tidur nyenyak menarik selimutnya dengan lebih kemas lagi. Sesungguhnya ketika itu adalah masa paling nikmat untuk tidur. Namun, pada kesukaran inilah tersembunyi suatu rahsia Allah yang hanya sedikit sekali diketahui hamba-Nya. Sekalipun sembahyang Tahajud sekadar sunat, tetapi kelebihannya amat besar di sisi Allah dan tinggi nilainya.

Firman Allah s.w.t bermaksud:

“Dan dari malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk sembahyang) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji.’
(Surah Al-Israk: Ayat 79).
Ayat ini menjelaskan kepada kita betapa pentingnya sembahyang Tahajud. Ia peluang keemasan yang ditawarkan Allah kepada manusia untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan Penciptanya. Sesungguhnya segala kesusahan dan kepayahan itu hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, namun bagi mereka yang biasa, ia menjadi suatu kenikmatan pula. Bagi yang dapat menghayatinya, mereka akan berasa satu kerugian besar jika meninggalkan sembahyang Tahajud.

Di waktu inilah – iaitu sepertiga malam, pintu langit akan terbuka luas untuk menerima taubat hamba Allah dan Malaikat akan membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti mahu membakar tubuh manusia di akhirat nanti
.

Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud:

“Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan akan membangunkan isterinya dan kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya.
Dan Allah sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan membangunkan suaminya dan jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.”
(Hadis Riwayat: Abu Daud)
Sesungguhnya untuk mendapat kasih sayang daripada Allah bukan sesuatu yang mudah. Allah mengasihi orang yang beriman dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan yang dilarang.Sembahyang Tahajud satu suruhan Allah dan oleh itu Allah menyayangi mereka yang mengerjakan sembahyang ini. Bagi manusia yang benar-benar yakin dan patuh kepada Allah tidak akan keberatan untuk bangun melakukan Tahajud di tengah malam.

Sebaliknya, orang yang lemah imannya akan berasa berat untuk menolak selimutnya walaupun berat selimutnya tidak sampai setengah kilogram. Sembahyang Tahajud sesungguhnya satu daripada sembahyang sunat yang mempunyai nilai dan kedudukan tinggi berbanding sembahyang sunat lain.

Sembahyang Tahajud adalah amalan orang soleh yang sentiasa mahu mendekatkan diri kepada Allah. Amalan sembahyang Tahajud bukan hanya diamalkan umat Nabi Muhammad malah umat nabi sebelumnya. Ini bererti perintah Tahajud bukan dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad sahaja.

Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya:

“Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat.
KURNIAAN DI DUNIA IALAH:
- Jauh daripada segala penyakit.
– Lahir kesan takwa pada wajahnya
– Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia.
– Percakapannya mengandungi hikmah.
– Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).


SEMENTARA EMPAT PERKARA DI AKHIRAT IALAH:

– Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri.
– Dipermudahkan hisab.
– Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat.
– Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.

Walaupun manusia sedar ketinggian kedudukan sembahyang Tahajud, namun sedikit sekali manusia yang mengaku beragama Islam sanggup dan bersedia melakukan sembahyang ini. Bagi mereka, tidur lebih seronok dan lebih utama daripada bersembahyang. Sesungguhnya, manusia akan berlumba-lumba untuk bersembahyang Tahajud sekiranya mereka dapat merasai betapa nikmatnya melakukan amalan itu.

Keheningan dan kedinginan malam seolah-olah memberi kesempatan kepada seseorang untuk merapatkan lagi jurang hubungan antara makhluk dan Khalik. Apa yang dibaca seseorang ketika bersembahyang itu seolah-olah didengar dan mendapat layanan daripada Allah Yang Maha Berkuasa.

Orang yang khusyuk dalam sembahyang akan berasa hubungannya dengan Allah begitu hampir.Biasanya, permohonan seseorang untuk mendapat sesuatu itu cepat mendapat layanan apabila tidak ramai orang memohonnya.

Oleh itu, mohonlah keampunan dan limpahan rahmat Allah ketika orang lain sedang tidur nyenyak.Berhubunglah dengan Allah ketika peluang masih ada, umur masih muda dan pintu taubat masih terbuka. Insya-Allah kita akan mendapat limpahan rahmat dan nikmat daripada-Nya. Sebaik-baik permohonan dan masa untuk berhubung dengan Allah ialah pada waktu malam. Sebab itu, kurangkanlah tidur dan banyakkanlah bersembahyang di tengah malam.

Refleksi :

Kita mengharapkan YANG INDAH, YANG HEBAT, YANG MABLESS haa…”PERSEMBAHAN KITA KEPADA PEMILIK KEKUASAAN DAN ISI DUNIA INI JUGA HARUS MABLESS, gitew!!” InsyaAllah yang hadir nanti juga pasti yang mables-mables…

Salam Revoulsi!

Jangan lupa janji temu bersama saya di Life Coaching Klinik Sukses untuk MENEROKA RAHSIA lanjut “TIPS & RAHSIA TRANFORMASI yang disusuli REVOLUSI DIRI yang luar dari biasa!!!” Belum pernah dibongkar…Pengaruh gaya asuhan, pembentukan personaliti, Pengurusan Stress, Emotional Freedom Technique yang diolah dengan belief sistem seorang Muslim, RAHSIA ALAM, Potensi dan Kehebatan Sains Minda, Law Of Attraction dan Kekuatan Meditasi Islam yang insyaAllah mampu digembling menjadi SYNERGI HEBAT & LUAR BIASA mencipta KEINDAHAN dan KEMANISAN yang harum mengujakan!!!

Jumpa disana!

~ http://KlinikSukses.AnizAnwar.com

Facebook comments:

comments

1
images a

Leave a Reply