Perseverance

Gratitude Jurnal ~ It’s TIME to EXHALE…

Never Give Up…have PRESEVERANCE!!!

Bismillah…

Wow Wee…rasanya dah lama benar saya tidak menulis versi ‘suka-suki’ alhamdulillah hari terpanggil untuk MEREFLEKSKAN kembali perjalanan. Subhanallah! Alhamdulillah¬† tabir 2011 menyaksikan KEINDAHAN yang cukup luar biasa dari sudut kewangan, kehidupan dan kesejahteraan…Syukur atas RAHMAT Allah…Seronok sekali BERKONGSI ILMU, PENGALAMAN dan KEPAKARAN yang Allah pinjamkan tidak kira bersama para klien, sahabat mahupun network TEW/WWN.

If YOU ASK ME WHAT IS THE MEANING OF HAPPINESS??..Things that TOUCH every one heart with JOY & of course INSIGHT a.k.a CELIK AKAL…itulah ASPIRASI MURNI saya. Cuma dalam usaha dan perjalanan MURNI membawa KHABAR GEMBIRA, KEINDAHAN dan KASIH SAYANG adakalanya kita diuji…saya juga tidak terlepas dari ujian itu. Namun saya CUKUP YAKIN, PASTI dan PERCAYA di sebalik ujian mahupun cabaran yang hadir ada RAHSIA dan HIKMAH yang tersembunyi. Yang pasti KENYATAAN YANG LEBIH HARUM dan INDAH bakal menanti!!! Terus melangkah and DON’T EVER GIVE UP!!!

Sabar dalam memburu IMPIAN bukan bermakna hanya duduk diam dan TUNGGU tetapi proaktif dalam memahami dan menangani MASALAH. Tidak salah untuk mengambilmasa ‘sebentar’ untuk menarik hela nafas setelah berhempas pulas untuk mengejar dan memburu sebuah IMPIAN dan MATLAMAT. Namun PERLU DIINGAT bukan perhentian rehat yang terlalu lama sehingga memudar dan menghilang fokus pada misi dan visi yang ingin dicapai. Mungkin mengambil masa untuk bercuti…menghabiskan masa dengan keluarga, menghubungkan siratulrahim yang terputus gara-gara kesibukan dunia…membuat KEBAJIKAN …menghias rumah…shopping atau apa saja aktiviti yang boleh dilakukan untuk memberi “KEREHATAN” pada minda, emosi yang selama ini diuntukkan sepenuhnya untuk sebuah CITA-CITA.

Dan apabila sudah mengambil istirehat yang sewajarnya maka KEMBALILAH ke gelanggang dengan lebih bertenaga, bersemangat dan energi padu untuk melakukan YANG LEBIH BAIK DAN TERBAIK dari semalam, insyaAllah pasti RAHMAT Allah akan membantu. Life is not a sprinter…U’re HUMAN not a robot…begitu insan-insan di sekeliling ANDA mungkin dalam kesibukan tugasan mahupun KOMITMEN DIRI insan-insan ini telah kita pinggirkan tanpa kita sedar…HAK mereka kita ketepikan maka disitulah peripentingnya untuk KITA HARMONI. HARMONI menuntut kita tenang, bahagia dan lancar bukan sahaja dalam konteks DIRI SENDIRI tetapi juga hubungan dengan Allah, insan sekeliling dan ALAM.

RAHSIA HARMONI ini yang terkadang tidak mampu dipertahankan dalam memburu CITA-CITA dan disinilah peranan ILMU mengambiltempat. Meditasi..ruang muhasabah diri membantu untuk kita BERLAKU JUJUR, BERANI dan IKHLAS dalam memperkemas dan memperbetulkan kelemahan dan kesilapan diri yang hadir. Peranan insan tercinta di samping amat penting untuk memahami situasi ini dan HANYA dengan kasih sayang, kejujuran dan persefahaman “kenyataan” mampu disuarakan. Haa…ini jugalaa antara RESEPI DALAM MELAYARI SEBUAH RUMAHTANGGA YANG BAHAGIA. Kenyataan HARI INI banyak menyaksikan rumahtangga berkocak, pudar seri dan tandus gersang rasa cinta dan kasih sayang kerana pasangan tidak mampu untuk berlaku JUJUR. Jujur dalam memberi pandangan…Sebuah rumahtangga seharusnya bijak memainkan 3 PERANAN ini mengikut kesesuaian situasi sama ada sebagai 1) ISTERi/SUAMI 2) KEKASIH dan 3) SAHABAT ~ sahabat yang “SETIA MENDENGAR”. Apabila elemen ketiga ini TIADA ini YANG TERKADANG membuatkan pasangan memendam rasa atau TIDAK KURANG juga menjadikan pihak ketiga sebagai “PENDENGARNYA”…Bila pihak ketiga itu berlainan gender maka bermulalaa ‘cabaran’ baru…Ingatkan LARI daripada masalah rupa-rupanya tidak sebegitu…Begitulah KESEMPURNAAN ISLAM yang terangkum indah dan teliti apabila melibatkan hak dan peranan dalam kehidupan. Kesemuanya ada PERANAN @ ROLE , ada PERATURAN @ RULES dan ada SEMPADAN @ ROLES untuk disepakati dan DIPATUHI untuk kehidupan yang diredhai dan diberkati.

Dan apapun UJIAN dan CABARAN yang hadir janganlah bersedih hati, setiap yang berlaku ada HIKMAH dan RAHSIA yang tersembunyi. Ujian dan cabaran yang hadir adalah proses tarbiyyah DIRECT drpd Allah swt, mungkin hati kita tidak bersih…sombong, bongkak, riak…LUPA…maka Allah hadirkan “TANDA KASIHNYA” agar kita tidak terus ALPA dan HANYUT dalam kesombongan dan kealpaan diri. Ujian itu sangat indah…ia membuatkan HATI akan LEBIH LUNAK dan lembut…(hu hu hu kalau tak lembuttu tak tahulaa …kena gie POST DIRI menziarah kubur setiap hari nampaknya…hati keras sangat…) Tak boleh keras hati…tak guna…MENIPU DIRI SENDIRI tak ke mana…nanti ketenangan dan kebahagian tetap tidak akan hadir bila hati kita keras, dingin dan beku. Lagilaa syaitan bermaharajalela…joli sakan beranak-pinak duk dalam diri….MAAFKAN DIRI SENDIRI…MAAFKAN ORANG LAIN itulah JENDELA KETENANGAN yang sebenarnya PERCUMA ada di dalam diri setiap insan.

And PLEASE..PLEASE..PLEASE! Be aware dengan SETIAP LONTARAN MINDA serta UCAPAN yang dikeluarkan ianya adalah DOA!!! Ianya boleh menjadi satu DOA untuk kehidupan YANG JAUH LEBIH BAIK atau sebaliknya…inilah sesuatu yang agak NGERI saya dengar apabila mengendalika kes-kes kaunseling…harus bagaimana mampu lepas bebas mengeluarkan perkataan yang kurang enak, kotor, menyakitkan..melukakan…PERKATAAN yang diucapkan itulah CERMIN DIRI..dan CERMIN KEHIDUPAN insan yang melafazkannya….Jangan salahkan orang lain untuk kehidupan yang TERUK dilalui anda tetapi kembali melihat KE DALAM DIRI your words, your thought keep on “INVITING” the negative energy…benda-benda yang TIDAK BAIK diucapkan maka nescaya Allah itu mendengar maka tentu sahaja DIA menjawabnya.

Keep your thoughts positive,
because your thoughts become your words.
Keep your words positive,
because your words become your behaviours.
Keep your behaviours positive,
…because your behaviours become your habits.
Keep your habits positive,
because your habits become your values.
Keep your values positive,
because your values become your destiny.

~ Gandhi ~

Yes! It is SLIP OF THE TOUGUE…sakit di dalam sebab itu yang terucap dan yang TERZAHIR juga perkataan-perkataan yang “SAKIT” dan bagaimana MERAWAT SAKIT YANG TIDAK KELIHATAN ITU???TEROKAI KHAZANAH DIRI ANDA …Jelajahi di dalam penerokaan murni Life Coaching Klinik Sukses…Self Healing Magic within “YOU” ! Yes..YOU!!! YOU HOLD THE KEY!!! The key to your own healing, peace n harmony! Hanya INSAN yang harmoni, bahagia dan sejahtera mampu mencipta GEMILANG DIRI YANG TULEN, HEBAT DAN LUAR BIASA….

Terokai RAHSIA…Temui KEINDAHAN… Bersama saya..

Di dalam penjelajahan murni Life Coaching Klinik Sukses

“REVOLUSI PENYEMBUHAN, KESEJAHTERAAN & GEMILANG INSAN” !

TARIKH : 29hb Januari 2011 (Sabtu)
MASA : 9.30pg – 5.30ptg
LOKASI : IM Training Centre, Seksyen 7, Shah Alam.
BAYARAN : RM280.00

Info lanjut ~ http://anizanwar.com/ebook/PamphletKS1.pdf

Facebook comments:

comments

images y
pravs-j-try-till-you-win

Leave a Reply