GODALAH PASANGAN ANDA

Myspace Comments, Glitter Graphics at GlitterYourWay.com
Myspace Layouts

Bila kita dah lama kawin susah untuk memulakan sesuatu yang dulunyalazim kita lakukan semasa baru kahwin. Kadangkala akibat dari perpisahanyang lama atau sesuatu pertengkaran masing-masing malu untuk melakukangerakan pertama. Dibawah ini ada sedikit tips dari saya. Harap-harapanda akan berjaya.

1. Cuit-cuit Yang ini boleh dilakukan pada bila-bila masa. Kalau lihat si dia sibukdan kelihatan tertekan serta tegang semasa sedang membuat kerja,cuit-cuitlah dia sikit. Mungkin cara ini boleh mengurangkan sedikit rasastresnya. Tapi sebelum cuit, tengok dulu kerja apa yang sedangdibuatnya. Kemudian fikirkan, jika semasa anda gangu itu, okey ke tidak?Bukan apa, bimbang nanti kalau tidak kena gayanya, bukan untukmenambahkan kemesraan, tetapi pelempang pula naik ke muka. Bukankah nayanamanya.

2. Kenyit-kenyit. Satu lagi, sekali sekala kenyit-kenyitlah sedikit mata itu pada yangtersayang. Masakan anda terlupa bagaimana hendak mengenyitkan mata.Buatlah seperti semasa waktu mengurat dulu. Mesti seronok mengusik sidia dengan cara ini. Respons dia juga tenu menggembirakan hati anda.

3. Ops, maaf terpegang. Tidak salah rasanya kalau minta tolong pasangan ambilkan barang kemudiansemasa dihulurkan barangan itu, ambil angannya, bukan ambil barang itu.Lepas itu, pandai-pandailah minta maaf, ‘ops, maaf terpegang, taksengaja’. Kalaulah ini anda lakukan, pasti si dia akan melirik manjapada anda. Aduh, boleh cair jadinya.

4. Mandi tanpa tutup rapat pintu bilik air. Satu lagi cara hendak menarik perhatian si dia. Tetapi sebelum itu,pastikan bahawa tiada orang luar yang berada di rumah anda dan ketikaitu anak anda sedang tidur. Jika tidak, susah untuk anda melakukannya.Sekali sekala, semasa mandi, biarkan pintu terbuka sedikittetapi janganbesar sangat. Bukalah cukup-cukup untuk si dia melihat anda sepertimengendap. Bukan apa, kalau nampak sikit kan lebih menyeronokkandaripada nampak banyak. Kemudian, buatlah macam anda tak perasan pintutu tak berkunci. Barulah ada ‘ummphhh!’

5. Tersentuh tangan. Kalau duduk sebelah menyebelah, rajin-rajin gerakkan tangan, kononnyatersentuh. Lepas itu minta maaf seperti anda tidak sengaja. Mestiseronok menyakat si dia dengan cara ini.

6. Urut mengurut. Sekali sekala, apa kata kalau anda urut-urut manja badan pasangan anda.Lakukanlah pada bila-bila masa sahaja. Misalnya, ketika menontontelevisyen atau semasa berbual-bual..

7. Usik melalui telefon. Sekali sekala, apa kata jika anda mengusik si dia dengan menelefonnyadan berpura-pura hendak bercakap dengan seseorang. Anggaplah sepertiorang salah nombor.. Lepas itu, usik-usiklah dia, biar dia marah. Bilasudah sampai ke kemuncak perbualan dan si dia memang dah marah pada andaperkenalkan lah diri anda.. Tentu menarik. Tetapi perlulah kena gaya danwaktu agar gurauan anda itu boleh diterima. Silap gaya , anda puladimarahinya.

8. Suapkan makanan. Bukan anak sahaja makan nak kena suap.. Si dia pun sekali sekala nakjuga rasa makan bersuap. Alahai, macam masa makan beradap ketikabersanding dulu. Jadi tunggu apa lagi, suapkanlah si dia. Barulah mesra.

9. Betul-betulkan rambut. Kadang-kadang terlalu sibuk buat macam-macam kerja, diri sendiri punkurang terurus. Jadi pandai-pandailah ambil kesempatan. Kalau rambut sidia terjurai sehingga menutup matanya, betul-betulkanlah rambut tu. Buatdengan lembut. Kemdian hadiahkanlah si dia dengan ciuman. Wah,romantiknya.

10. Jalan macam itik pulang petang. Asyik berjalan laju saja, macamana nak tarik perhatian si dia? Apa kata,cuba ubah cara anda berjalan. Biar lembut dan sedikit melenggok. Barulahterancam si dia memandang.

11. Nak masukkan gear…ops, terpegang tangan. Walaupun cara ini dah agak basi, tetapi masih relevan untuk diamalkan.Nampak macam drama swasta tak apa. Janji anda bahagia. Alah, apasalahnya kalu terpegang. Dah sah pun.Tetapi pastikan adegan ini hanyadilakukan sewaktu anda berdua sahaja berada di dalam kereta.

12. Ops… tuala terlepas Jika si dia berada dalam bilik semasa anda ingin salin baju selepasmandi, ambillah kesempatan ini. Buat-buatlah macam tuala terjatuh semasahendak pakai baju. Pasti terbeliak matanya melihat anda. Bukan tidakbiasa tetapi tidak sangka. Lepas itu, terpulanglah kepada anda….

13. Jeling-jeling Kalu tenung lama-lama nanti oang marah. Dalam masa yang sama, merekatentu rasa tidak selesa. Untuk tidak menyakit kan hati orang sebaliknyamenambat hati si dia, apa kata anda jeling-jeling manja padanyaterutamanya ketika dia sedang asyik membaca surat khabar contohnya.Mesti konsentrasinya terganggu. Dan perhantiannya tentulah beralih pulapada anda.

14. Gesel-gesel Kalau berjalan di tempat sempit, janganlah malu-malu untuk bergeseldengan si dia. Tak payahlah hendak elak-elak. Lagi rapat lagi bagus.Barulah mesra namanya. Selain meningkatkan kemesraan, cara ini jugaboleh dijadikan mukadimah untuk hubungan seterusnya…

15. Cubit-cubit Cubitan itu biarlah cubit-cubit sayang. Janganlah pula melampau sampaimerah telinga kawan itu menahan sakit. Bimbang nanti, lain pula jadinya.Elok-elok hendak bermesra, tup tup bertukar jadi perang. Tak ke kes nayajadinya.

16. Hembusan lembut pada telinga. Walaupun nampak macam biasa, cara begini jarang dipraktikkan. Jika dudukbersebelahan dengan si dia, hembuslah lembut pada telinganya. Pastihatinya tersentap. Jangan tunggu lama-lama. Apa kata hari ini, balik kerumah dan anda lakukanlah taktik ini dan pasti pasangan anda terasadirinya lebih disayangi.

17. Ciuman di dahi Yang ini, kalau diamalkan pasti ramai yang cemburu. Apa tidaknya. Wah,mesranya pasangan tu. Jadi tunggu apa lagi, buatlah cepat, tidak perlutunggu-tunggu lagi.

18. Sembur wangian pada bilik. Bukankah kita semua tahu, rumah adalah syurga sesebuah keluarga. Olehitu pastikan rumah anda sentiasa bersih dan wangi. Dengan cara ini,setiap kali melangkah kaki masuk ke rumah, hati anda pasti tenang. Biladah tenang, mudahlah untuk ke adegan yang seterusnya.

19. Tolong betulkan baju Waktu bersiap untuk ke pejabat adalah antara masa yang paling sibuk..Tidak dinafikan saat itu memang tegang. Masing-masing terkejar-kejar,takut lambat ke pejabat. Bagi yang inginkan kemesraan suami isteri,ambil peluang saat sedang sibuk itu dengan tolong si dia betul-betulkanpakaiannya. Biar lagi kemas. Barulah boleh digelar pasangan bahagia.

20. Bisikkan kata romantik pada telinganya. Bisikkan kata-kata romantik pada telinga si dia. Mesti senyum lebar sidia.

Selamat mencuba

Sumber ~ Sunsuria

Facebook comments:

comments

10 Comments

 1. sham

  Yes, get EFT coz it worth for yr life….why, bcoz EFT will help u release ‘-ve’ mind inside u & replace it with ‘+ve’ mind…it proven.
  Law of attraction – jiwa yg ‘+ve’ akan menarik perkara yg baik2 belaka dan doa anda akan semakin makbul.

  alhamdulillah…mahligaiku semakin berseri2, bunga dah berwarna-warni dan wangi…. NOW BAHAGIA IS A REALITY NOT A DREAMING…. :)

  …safe life love life… ;) …peace

 2. anizanwa

  emm ada PENAWARNYA!!! Apalagi EFTlaa…masyaAllah…keindahan dan keajaiban kasih yg AGUNG!…Utk temujanji COUNSELING ONLINE boleh shj muat turun BORANG Inventori Sesi Kaunseling, lengkapkan dan emailkan kembali bersama bukti transaksi yuran konsultasi RM50 ke nurqudrah786@gmail.com Bila-bila masa..dan dimana shj…SOLUSINYA insyaAllah mampu dinikmati bersama saya! Heal Life..LIVE Life! Jumpa saya di Counselling Online :)

 3. msarra

  macam mana nak goda? kalau hati kita asyik sakit jer..sebab suami curang. dia main cinta dengan pompuan lagi.

  Kekadang tu rasa menyampah pun ada bilek tengok laki. Saya dah cuba, tetapi ada masa sakit hati tu datang balik. Macam mana nak ubat hati ni? Kepercayaan kepada suami pun dah kurang, gara-gara kecurangan dia.

 4. anizanwa

  Perkahwinan merupakan sesuatu yang perlu diusahakan oleh kedua-dua belah pihak dalam mencipta kebahagian…Ianya menuntut ILMU sebenarnya…dan juga KESEDARAN untuk memberikan YANG TERBAIK buat pasangan dan keluarga…HIDUP perlukan STRATEGI…dan STRATEGI perlukan ilmu…insyaAllah menerusi sesi kaunseling dan perkongsian , usaha dan doa insyaAllah pasti ada perubahan…bytheway KUASA DOA sangat hebat! Kebahagian itu MILIK ALLAH…sama-sama suami isteri memohon ke hadrat Ilahi dgn ikhlas dan HADIR insyaAllah Allah pasti memakbulkannya…hemm sebab itu jugalaa kita dipertemukan..Allah DAH PUN menjawab doa eyyta! Allah HEBATKAN DIA hadirkan ujian DIA juga hadirkan PENAWARNYA!!! So act now, U’ll discover the MAGIC inside you to bring change…CHANGE from within will bring change to others…love & Peace ~ Pn Aniz

 5. Eyyta

  Macam mane nak buat dengan suami yang tak romantik ( tidak mempamirkan kasih sayang ) 6 tahun dah berkahwin..dah banyak kali tegur dengar cara dia tapi masih buat tak reti macam tak ada perasaan jee…hidup ini rasa kosong betul bila suami buat macam nie…dia dampingi saya setiap kali nak bersama jee…lepas tu…buat tak reti jee..saya sayang kan rumahtangga saya lagi…..kata nya stress pasal keje…saya pulak dah mula berasa kan perkahwinan kami hambar..saya mula rasa jauh,,kurang keyakinan diri…tolong lah saya…

 6. admin

  Taher & Wifluv : Cuba jangan tak cuba, insyaAllah moga bertambah SERI mahligai yang dibina…

 7. admin

  Kelangsungan KEBAHAGIAN rumahtangga merupakan sesuatu perkara yg PERLU DIUSAHAKAN oleh pasangan…benih kasih sayang, ilmu juga iman perlu senantiasa DIUPGRAGE…dan diamalkan.

  Paksinya letakkan mencari KEREDHAAN ALLAH, insyaAllah jika masing-masing punya ILMU…kesedaran pastinya keadaan yg rumit macam mana sekalipun boleh diperbaiki…YANG PASTI BERANI melakukan KOREKSI memperbaiki kelemahan dan kesilapan lalu krn Allah…Sesungguhnya hidup amat singkat utk diisi dgn perkara-perkara yang menyedih & melukakan lebih-lebih ahli keluarga insan yang diharapkan utk mendoakan kesejahteraan kita di alam barzakh nanti…Simple reminder..MENZALIMI KEHIDUPAN ORG LAIN LEBIH LAGI INSAN YANG TERSAYANG…AMANAH KITA sama maknanya menzalimi kehidupan sendiri…kat dunia nak kena TANGGUNG kat akhirat nak kena JAWAB…
  InsyaAllah jika Pn Rose perlukan khidmat konsultasi lanjut boleh hubungi saya utk temujanji dengan memuat turun Borang temujanji…Percayalah SETIAP PERENCANAAN ALLAH itu ada HIKMAHNYA!…
  Jumpa lagi…

  Salam Maal Hijrah 1431!

 8. rose

  suami panas baran,tak romantik, tak mesra dengan saya dan anak2, suka buat hal sendiri, tidak pernah menolong kerja rumah
  suka berkira soal kewangan dan kedekut.

  Tolong bagi doa dan nasihat, puan. Saya sayangkan rumah tangga saya.

  T.kasih

 9. WithLuv

  hmm. it is a gud tips.. dah banyak kali cuba.. he he ..sukses!! BAHAGIA. thanks

 10. Taher

  Bagusle tip ini, nanti aku nak cuba….

Leave a Reply