Anugerah Dari Kehilangan Part 3

EFT & Testimonial…

Bismillah,

Alhamdulillah akhirnya dapat juga sy meluangkan masa untuk menyambung bicara ilmu tentang EFT…ramai yg bertanya apa itu EFT, testimonial, utk apa dll.

Apa itu EFT?
EFT merupakan satu pendekatan yang boleh tafsirkan sbg PSIKOLOGI AKUPUNTUR….Cuma yang membezakannya dalam EFT ini kita tidak menggunakan JARUM mahupun DADAH tetapi KONSEPNYA TETAP SAMA…ada titik ataupun point penting yang akan kita ”TAP”dlm bahasa Malaysia ketuklaa…. Bagi klien lelaki ataupun secara online saya akan guidelaa untuk mereka TAP diri mereka sendiri tetapi bagi klien wanita, anak-anak saya yg akan lakukannya.

Konsepnya mudah…kalau kita nak buka lampu kita kena tekan suisnyakan bukan sembarangan ketuk…bukan sebarangan sentuh dimana-mana shj bahagian dinding dan LAMPU boleh terbuka dgn sendirinya (PERLU TEKAN SUIS YG LINK dgn LAMPUtu)…begitu jugalaa dengan membantu klien membebaskan energy negatif dalam diri a.K.a…bebanan emosi & fikiran yg menghantui….insyaAllah dgn menekankan SUIS YANG TEPAT dlm tubuh klien…dapat membantu MEMBEBASKAN GANGGUAN EMOSI & FIKIRAN yang dialami…

Dan yang PALING MENAKJUBKAN tentang EFT ini ~ ianya LEBIH RINGKAS & PANTAS dalam membantu proses penyembuhan klien berbanding kaedah konvensional kaunseling lain…yang lazimnya mengambil masa lebih panjang dan bersesi-sesi tapi kadangtu masih juga tidak mencapai matlamat yang diimpikan oleh klien & therapist atau kaunselor itu sendiri…kalau adapun mungkin dalam momentum yang sangat perlahan ataupun sederhana…memanglaa OK daripada tiada langsung tapi…tapi tak syoklaakan…tak happeninglaa hidup…apapun macam yang selalu saya nyatakan ini semua ’bab rezeki’ juga drpd Allah swt….punyalaa ramai hamba Allah yang mengalamai masalah stress, konflik rumahtangga, masalah kewangan, apa lagi dilanda kesedihan yang berpanjangan, buntu, keliru, berperang dalam diri dan sebagainya NAMUN SEKIRANYA…anda terpilih untuk menikmati mukjizat ilmu Allah yang dihamparkan ke dunia ini …merungkai masalah….mencapai jalan penyelesaian menerusi kombinasi unik pendekatan EFT & meditasi Islam serta displin kaunseling yang saya ketengahkan …syukur alhamdulillah…

Rezeki…bahagian masing-masing. Alhamdulillah hampir 4 bulan saya sendiri mempraktikan kaedah ini untuk menangani isu-isu seharian dan membantu para klien…syukur wahh! Rupa-rupanya…MasyaAllah senang banget…ini gampang rupanya…Tapi memang benarrr….JUJUR! Saya sendiri tak pernah menyangka semudah itu klien sembuh…cepat, pantas …mudah…(Fuhh! Senang kerja akak…kalau tidak my head got…nyut…nyut..nyut…migrane lohh…pecah kapla nak tolong klien…kejap melompat belah kanan..kejap melompat belah kiri…kanan kiri…kiri kanan…tu yg kepalanie pun fenin…Allah bagik signal..soh berehatlaatu…sian otak kamu bekerja..dulu time kena migrane kena amik panadollaa…paling tidak pun akak kena bancuh guara cafe, makan ebrain ~ skang apa nama akak pun dah tak tahu…tenyeh minyak kapak…dan apa segala minyak anginlaa nak kasik clear ”blockage” & the nyut…nyut…tu but NOW NO MORE!!!Hi..hi…bye…bye..I don’t need that….takyah buang masak akak lagik…but what I did…simply relax…fokus and TAP…tapi ada sket jampilaa Ayatnyer mudah shj …”Eventhough I have this problem but I love and accept my self completely…I choose to let go the sharpen pain on my head..on my neck ~ etc…etc….I release & let go”…Tak sampai 3 minit kadang….dah OK…It’s SIMPLY AMAZING!!!I tell U…I’ve seen so many living proof on this…terkadang berkilat airmata syukur saya dan klien sendiri…wayang gambar kecurangan suami boleh hilang, wayang gambar utang berbelit…kesedihan yg dalam…putus kasih….dsbgnya gone in few minutes mcm tak cayerrr but again itulah KEAJAIBAN ALLAH…ilmuNYA SANGAT LUASSS…andai kita yg terpilih menikmatinya kesyukuran dipanjatkan!

SISTEM ~ melihat keajaiban EFT @ Klinik Sukses
Normally memang JELASlaa…nampak sangat KEBERHASILAN…KEMUJARABAN tekniknie…kadang klien masuk sesi muka. Keruhhh….kusam…padahal make up bukan pale mcm mayat…tapi keruh…once done with EFT terus jernih….tenang….wajah klien…Sekarangnie memang buat sistem…masukjer bilik sesi akan ukur aura (meaning seblm sesi bermula)…after 1 hour ukur sekali lagi (before apply EFT) dan akhir sekali bila selesai dgn EFT ~ maknanya 3 ukuran aura diambil….Hemm…memang nampak JELAS & NYATA perbezaannya…klien puas hati dan saya sbg therapist & EFT Practitioner pun puas hati…rasa HALAL…laa nak amik yurantu…kalautidak ada rasa macam sikit salahlaa…sebabnya bukan fitrah mencekik darah orangkan…social trait dlm diri lebih skit tu yg jadi lagutu…(bg sesi secara bersemukalah…kalau online tanya pada klien sendiri apa yg dinikmati mereka)

Ada plak dpt panggilan tepon….(breakjap…bertanya…pasal lembu ~ isunya tentang sembelih lembu …nak tanya pasal lembu, pasal sembelih lembu…kasihan kat lembutu kak kena sembelih, apa pandangan akak, tak zalim ker kita sembelih lembu, kesian kat lembutu, kak..Ampun! Saborrjerklaa ingat hakunie Profesor serba tau ker….Dr pun lomdapat lagik bru amik Masterjek…ada gak yg nak kena sembelihnie aku buat sup tulang …saborjerklaaa bekerja di alam milenieum…dalam industri cyber macam-macam spesis ada…Oh! Allah please protect hambaMU drpd ancaman-ancaman manusia yang begini…ini kena rujuk Psychiatristnie…dah tahap mental dahnie akak bekerja dgn manusia paras normal tp stress tahap gaban kira ok lagik….bab tahap mentalnie bukan bidangnie…maaf byk-byklah. Agaknya ariktu tak jadik kenduri kahwin ..sembelih lembu kot tu yg jadik lagutu…biasanie kes-kes syahdusyahdan putus cinta)

Sambung balik…Janji saya nak cerita pasal EFT on my little princess Fataniah

Testimonial 1 (ISu ~ Tak selesa ~ hidung tersumbat disebabkan selsema, rasa letih & tak larat)
Teknik Tapping EFTnie memang saya dedahkan pada anak-anak…Fataniah & Erman (sekarangnie dah jadi rutin dalam 2 atau 3 hari sekali saya akan bertanyakan pada anak-anak is there any problem (ibunyer dah belajar bab emosi yg terendam bleh menyebabkan gangguan fizikal)…ada kawan yg banyak cakapker…hurt your feeling…any problem at school…or apa-apajerlaa gangguan mental picture @ emosi yg menganggu mereka). Bahkan tekninie pun saya ajarkan pd Fataniah..if U feel worry, tak faham pelajaran…tak selesa…anything U can just tap yourself without ibu with U spashly at school…So nak dijadikan cerita, Fataniah rasa kurang selesa sebabnya dia selsema so macam rasa ada block…kat hidung rasa susah nak nafas secara sempurna…so she just TAP herself…fokus…tutup mata & tarik nafas…(ada gaks kekawan yg busy body menanya tapi biasalah dianyer…takde apa2 jangan sibuk senyap!Garang jugak anak akunie ~ mana trait dia dapat…ibulaa gamaknyatu coz bapaknya tak garang…Ayat dia…I release & let go…I release & let go…alhamdulillah dia pun terkejut…OK…dah dalam kepala nak telefon ibu soh amik kat sekolah…tup-tup OK..yg kelakarnya bila bab hembus nafastu ada kawan berbisik…Fatah (nick name dia di sekolah…engkau punyer tu…busuklaa …ha..ha…ha kami bantai gelak mendengarnya…tak kisahlaatu kak janji kakak legaa & feel OK…yg bestnyer plak sebelum insiden nie berlaku…Fataniah dahpun bermimpi..selang beberapa hari insiden berlaku…sebijik…Wah! Magickan kak!…)~ Nie testimoni anak sendiri yg umurnya 9 thn.

Testimonial 2 (I have “NO IDEA” what is the issue in her mind ~ just guide her with EFT)
Yangnie pula…kes saja-saja saya beri peluang pd kenalan saya yang juga seorang wartawan semasa sesi temubual kami bagaimana menguruskan stress menerusi teknik EFT. Mulatu soh dia ceeta tp biasalah kadang bila banyak sangat dalam kepala nak buat kita sendiripun tak tahu mana satu dan ratekan tahap stresstu..so OKlaa takyah buang masa…saya arahkan just pick one isu yg menganggu saatnie…Relax dan ikutjer apa arahan kak aniz…Aik! Tak sampai 5 minit…2 round tapping with EFT ~ dia kata OK….stress yg menganggutu dr rate 6 terus turun 0 (hakikatnya saya sendiri tak tahu apa isunya saya HANYA ARAHKAN pilih satu isu yg menganggu saatnie then fokus….ikut arahan saya…)Maklumbalasnya….dia rasa terkejut! Surprise…mcm pelik….BESTnyer kak aniz!Seronoklaa…Rasa LEBIH RELAX…& LAPANG…isu yang menganggu tadi dah takde langsung…no hal…(Respon saya pula…magickan….haatulaa…bestkan…Allah is GREAT!Ilmu Allahnie luas takyah dah nak buang masa banyak dah skangnie….nak pening-pening kepala…tap jerk)

Testimonial 3 ~ Secara Online From Middle East (Isu ~ Irrational Belief tentang pandangannya maruah yg dirasakan tercalar akibat fitnah + unsur yg tidak diketahui ~ babnie tak kuasalah nak ambiltahu janji saya guide, klien HEAL dan mereka PUAS HATI…~ DITEGASKAN paparan ini bukanlah nama sebenar demi memelihara kerahsiaan & dignity klien Klinik Sukses)

Sebelm sesi TAHAP STRESS ADALAH 8 ~ Selepas 1 jam sesi kaunseling secara online TAHAP STRESS MENURUN KPD 5.
aniz anwar: ok hampir sejam dah kita bersesi…apa yg U rasa skang…(jika dlm borangtu U tulis stress level U ~ 8kan?)
Eriana : pastu yg psl sakit2 tu lah yg selalu ganggu sy sampai jd stress..
Eriana : haah..
Eriana: rasa legalah skit u dh dgr+phm apa masalah sy..
aniz anwar: skang kalau diratekan hampir sejam kita bersessi U dah tahu apa puncanya…what do you feel? & berapa rate stress U skangnie (before we move on EFT)
Eriana : cara sy nak settle tu yg tak reti2 tu..
aniz anwar: tahap legatu brapa? Jujur & ikhlas dt ati nina…
Eriana: sederhana..
aniz anwar: 5?
aniz anwar: 4?
aniz anwar: berikan nombor
Eriana : sbb tak settle lg tu yg jd sederhana..kira 50-50lah
aniz anwar: meaning rate 5laa nie yer?
Eriana : 5 ~ SELEPAS 1 JAM Sesi Kaunseling ~ maksud secara tersiratnya kalau berpandukan kaunseling shj tanpa EFT tahap kepuasan klien lazimnya HANYA mampu mencecah 5 shj masih ada yg berbaki menganggu emosi & fikiran) Saksikan seterusnya dgn EFT apa KOMENNYA….
(lari isujap ~ isu mandi sbb ada problem sket nak clearkan energy negative yg berkampung…isu silam katanya exboyfren sihir itu yg marriage pun rasa macam tak bahagia rasa nak hangin satu badantu macam senangjek…banyaklaa semua benda pandang negatif ~ ini maklumat beliau. Biasa tru borang temujani yg diisi sy dapat tahu dah s/ada ada ganguan ataupun tidak kalau yg ada gangguantu…saya akan bimbing & ajarlaa utk dia bersihkan dr gangguan tersebut)
aniz anwar: ok senang jerk
Eriana: doa tu tiap kali mandi dlm sehari kena wat ke..
aniz anwar: yes jadikan amalan jangan tinggalkan utk tempoh paling kurang 21 hari yer
Eriana: tp lsp mandi cm ada rasa lain jer ..
Eriana : lsp=lps
Eriana : cm ada org rasanye
Eriana : sy wat utk anak leh ke Asben leh wat jgk ke…
Eriana : maksud sy yg doa tu lah…sbb sy dh mulakan wat utk anak2 sekali+asben pun dh start buat jgk..
Eriana : tp asben tak g una air tadah dia guna shower tu jer leh ke..
aniz anwar: alhamdulillah itupun sebaiknya
aniz anwar: boleh no problem…
aniz anwar: maksud nina rasa laintu aper boleh jelaskan?
Eriana : cm ada rasa benda kt bdn kita nak klua/cm ada bendalah kt badan tu
aniz anwar: REALLY!
Eriana: betul..
aniz anwar: pastu nina rasa mcm mana?
Eriana : mula2 nak mandi semlm cm sj nak lengah2 je..
aniz anwar: ok
Eriana : pastu rasa cmtulah..masa solat asar rasa cm telinga kiri pns..
Eriana : pg td wat lg cume rasa cm ada benda kt bdn ni..
Eriana : tp semlm lps mandi tu sy asyik naik angin je kt semua org dlm rumah ni..
Eriana: cm pns rasanye..
Eriana : masa tgh mandi pun ada rasa cm ada benda masa kita tgh siram2+lps mandi tu..
Eriana: benda tu ikut klua ke?
aniz anwar: yups
aniz anwar: teruskan amalkan doatu…bayangkanlah unsur yg mengangu PERGI !!
aniz anwar: U tak redha ia menganggu hidup U
Eriana : tpkan masa nak buat visual tu sy takleh fokus betul2..
aniz anwar: jangan paksa diri just relaxxjer
Eriana : cuma dpt bygkan benda2 tu pergi ikut air je..cm lesu, mls, dll tu takleh ank fokus..
aniz anwar: relax then dgn tenang bayangkan unsurtu pergi U tak redha ianya menganggu U
aniz anwar: U perlu fokus tapi dgn suasana yg relax mcm berangantu.
Eriana : cmne nak relax dok rasa cm ada benda je..
Eriana : takut gak..
aniz anwar: maksud sy U rasakan “yg U betul2 mohon pd Allah sesungguh hati U TAK NAK bendatu berkampung dlm diri” ~PERGI KAU!!! JANGAN KAU HURU-HARAKAN HIDUP AKU!!! AKU TAK REDHA!!!
aniz anwar: ckp pd diri U mcm U marahlaa bendatu…
Eriana : owhh..
aniz anwar: nie tips laa
aniz anwar: then seminggu I nak U observe diri U based on my artikel BASIC IDtu (JURNAL THERAPHY ~ utk membantu klien lebih “aware” akan perubahan dirinya)
aniz anwar: boleh?
aniz anwar: seminggu lepasnie kita ada temujanji lagi tgk macam U menikmati sesi kita? how’s your life after this…we work closelly until U OK
aniz anwar: yes
aniz anwar: starting from today U observe perubahan diri U…
aniz anwar: any yg U rs signifikan u write on jurnal
aniz anwar: I taknak tiap2 hari kang U letih nak story I plak letih nak baca…kesimpulan utk seminggunyer ceritalaa
Eriana : ok
START EFT ~ FOKUS PD ISU
aniz anwar: Fokus pd isu yg berbaki rate 5 tadi.
aniz anwar: Maslah maruah yg tercalar…
Eriana : k
aniz anwar: ulang skrip di tempat (gamut pointtu)
Eriana : tpt yg diketuk2 tu ada rasa cm ringan jer..
aniz anwar: ok mulakan…relax yer..
aniz anwar: rasakan nikmatnyA! HOW DO YOU FEEL NOW?
Eriana : ok dh rasa lega…
Eriana : cume tang mata dua2 ni cm rasa berat je..
aniz anwar: ok brape skang ratenya after 1st round eft?
AFTER 1st with EFT ~ TAHAP STRESS MENURUN PD 1 SHJ….teruskan wih EFT
aniz anwar: jujur..
Eriana : dh jd 1
aniz anwar: ok ULANG STEPTU SMULA…
aniz anwar: SMUA
aniz anwar: BALIK SEMULA…FROM karate point to the end…
aniz anwar: mulakan…
Eriana : ok jap ye..
aniz anwar: k
Eriana : ok dh..
Eriana : ada rasa lega dh..
aniz anwar: so how now?
aniz anwar: brape dah?

SELEPAS 2nd with EFT , Finally TAHAP STRESS MENCATATKAN 0 ~ klien resolved on the “isu”(within less then 10 minutes)
aniz anwar: dah 0?
Eriana : rasa ringan je ..dh rasa 0
aniz anwar: subhanallah!!!
aniz anwar: ok tak?
Eriana: ok..
Eriana : cm dh takde maslaah tang maruah tu
aniz anwar: apa yg u rasa skang after EFT?
Eriana : rasa lega, ringan kt masalah..cm takde bebanan kt kepala pk masalah..
aniz anwar: syukur pd Allah, best tak?
Eriana : try gak pk lg still rasa cm takleh nak pk lg hal tu dh..
Eriana : best tu..syok gak
Eriana : dh tau cmne caranye..

SESI DITAMATKAN BERTEMU LAGI SELEPAS SEMINGGU….

Bersambung….insyaAllah nanti kita akan kongsikan testimoni-testimoni yang lain dan KELEBIHAN SESI KAUNSELING SECARA ONLINE…

Pendaftaran Klinik Sukses (Module 1) kini dibuka. ..
Tarikh : 6hb June 2009 (Sabtu)
Masa : 9.45pg hingga 5.30ptg
Lokasi : Nur Qudrah Holistic Solution, Sec. 18 , Shah Alam.
Bayaran : RM200 (Diskaun utk pendaftaran sebelum 1/6/09 diberikan)
~ INFO LANJUT lawati http://kliniksukses.blogspot.com/
* Bonus Peserta Berpeluang Menikmati ~EFT secara PERCUMA.

Facebook comments:

comments

Leave a Reply